Project Manager: Хто Такий Pm, Чим Він Займається, Де Навчатись Професії Та Як Знайти Роботу

Пізніше у нас були й інші проєкти з цим клієнтом, та вони були простішими. РМ спілкується з розробниками, з клієнтом, з керівництвом своєї компанії, треба балансувати, знаходити такі рішення, щоб усі були задоволені. На жаль, так не завжди виходить, іноді треба домовлятися й жертвувати чиїмись інтересами.

  • Це навіть не джуніор, не початковий рівень, а передпочатковий.
  • По суті, це інструменти, навчитися працювати з ними не дуже складно.
  • Вибираємо технічний стек, проєктуємо, створюємо дизайн архітектури, затверджуємо нюанси.
  • Потрібно розуміти, що професія Project supervisor передбачає багато спілкування, тому тобі знадобляться ще й м’які навички.

Без менеджерів проєктів у компаніях усе працювало б хаотично (з продуктами, які запускаються якось і колись). Одним словом, жодної злагодженості та передбачуваності. Тому швидше записуйся на наші курси і старанно вчися. Організація роботи команди у 5 оптимізованих етапів допоможе вам налагодити послідовність та продуктивність співробітників. Потрібно розуміти, що чим довше ви у професії і чим ефективніше працюєте, тим більший ваш дохід.

Більшість навичок можна придбати на стажуванні в невеликій компанії або ставши асистентом. Але майте на увазі, що на добрі стажування завжди є конкурс, а отже, потрібно проходити відбір. Розберемося, що робити, щоб одержати позицію ПМ. Junior project supervisor керуватиме невеликою командою, робитиме частину проекту або допомагатиме іншому менеджерові. Міддл матиме складніші кейси — з десятками учасників і більш серйозними бюджетами. А сеньйор може керувати одразу кількома командами.

хто такий менеджер проєктів

Обираючи професію PM, ви вже претендуєте на керівну посаду. Але рости проджектам є куди — і в плані зарплатні, і кар’єри. Щоб стати Чиф-петті офіцером у Морських Бджолах, це те саме що й отримати бакалавра у будівельній інженерії з додатковим бонусом у вигляді кількох років досвіду.

Щоб не торкнутися якості та не перевищити бюджет, вони з продактом вирішили скоротити скоуп релізу. Випуск інших фіч було вирішено відкласти до наступного релізу. Senior PM — людина, яка працює зі складними проєктами та великими командами.

Я б порадила спочатку послухати доповіді або вебінари людей, які вже працюють у цій сфері, щоб зрозуміти, чи роль проджект-менеджера — це справді те, що вам підходить. Людині, що хоче розвиватись як РМ, варто було б спочатку попрацювати на координаційній ролі (скажімо, як адміністратор проєкту або скрам-майстер). Після цього (або паралельно) можна вчитись на курсах — тут допоможуть і Agile-курси, і курси з управління проєктами. На початку роботи з проєктом моє основне завдання полягає в тому, щоб усі попередньо зібрані вимоги клієнта були узгоджені.

Та коли робиш щось як менеджер, ніколи не можеш бути до кінця певним у наслідках своїх дій. Відповідно важливо мати досвід того, як ти пережив ту чи іншу ситуацію, щоб знати шляхи її вирішення, найкращі практики. Оскільки весь досвід пережити складно (чи й неможливо), корисно знати та розуміти досвід інших людей, твоїх колег. Через читання літератури, відвідування конференцій, спілкування отримувати його дуже круто. Продакт-менеджер призначає мітинг для команди розробників і презентує ідею. Нам показують концепцію проєкту, пояснюють основні бізнес-вимоги.

Навпаки, його мета — надихати та мотивувати команду, що працює над проєктом. Хоча конкретні обов’язки можуть відрізнятись залежно від галузі та типу проєктів у компанії, існують загальні завдання, які зазвичай виконують майже всі представники цієї професії. Менеджер проєкту взаємодіє з багатьма сторонами (включаючи менеджера продукту) на кожному етапі проєкту, відповідає за якість та дотримання строків, координує роботу команди та мотивує її.

По суті, це інструменти, навчитися працювати з ними не дуже складно. Та якщо немає таких базових навичок, як стійкість до турбулентності, змін й інших софт скілів — працювати в менеджменті буде складно. Завдяки згуртованій команді, яку вдалося побудувати, усі проблеми вирішувалися. В цей проєкт треба було вкласти трохи більше часу й сил, постійно підбадьорювати колег, бо в такому режимі, коли йдуть постійні зміни, працювати складно.

За даними DOU, проєктні менеджери — третя за чисельністю спеціалізація в українському ІТ (після розробників і тестувальників). Заробляють вони в середньому 2100$ на місяць, а світчнутися в проджекти можна з будь-якої професії. Що це за робота і як стати Project Manager, розповідає Юлія Мазур, Project Manager у GlobalLogic, що сама свого часу була світчеркою, але вже 4 роки працює менеджеркою проєктів в ІТ. Практичний курс управління проєктами — це не суха теорія, а бойовий режим роботи проєктного менеджера, ви відразу на практиці пройдете всі стадії від ініціації до завершення проєкту. Курс добре підходить проєктувальникам-початківцям, розробникам і QA, щоб отримати навичку управління IT-командою.

хто такий менеджер проєктів

Тримісячний онлайн курс з основ проєктного менеджменту. Для тих, хто тільки починає працювати з проєктами та для тих, хто хоче покращити навички. Навчитися цієї спеціальності можна як у держвишах, наприклад, обравши магістерську програму «Управління проєктами», так і онлайн офлайн-школи на відповідному курсі. Правда, PM в IT використовує у своїй роботі деякі специфічні інструменти, і якщо бажання увійти саме в цю сферу, варто підточити знання та навички саме в IT-школі.

Project Manager (PM) — це спеціаліст, що займається управлінням проєктами. Його завдання — побудувати ефективний процес роботи й дбати про те, щоб проєкт був успішним. Зазвичай проєктний менеджер відповідає за «трикутник проєкту» — час виконання, бюджет і скоуп (обсяг роботи). Та в різних компаніях і в різних проєктах обов’язки Project Manager можуть суттєво відрізнятися. Проджектами можуть бути учасники проектної команди.

хто такий менеджер проєктів

Без якісного менеджменту результатів не буде. З нею ми аналізуємо, розкладаємо вимоги клієнта на менші шматочки та оцінюємо, скільки часу треба для того, щоб втілити ці вимоги в життя. Оцінку команди я маю затвердити із замовником. Якщо ж він не згоден — щось переробляємо, шукаємо компроміс. Ви отримали роботу, але попереду випробувальний термін.

Також даний матеріал допоможе розібратися в тому, як розвиватися далі у кар’єрі тім ліда, та що потрібно знати, щоб стати ефективним Team Lead-ом. Щодо найцікавішого проєкту, з яким я працював, — це був величезний well-funded стартап, маркетингова платформа, пов’язана з екоактивностями. Цей американський стартап мав амбітну мету — поліпшити ситуацію із сортуванням сміття, змінити поведінку людей у цьому плані.

Можливо, вам запропонують взяти участь у роботі над якимось проєктом у вільний від основної діяльності час. Це буде неабиякий досвід для старту кар’єри. Дуже важливу роль відіграє англійська при працевлаштуванні на позицію менеджера проєктів. Спираючись на досвід Senior project-менеджерів провідних ІТ-компаній, рівень англійської має бути не нижче Upper-Intermediate (B2) для можливості претендувати на посаду РМ. Важливо вміти не просто виконати поставлені завдання, а зробити так, щоб замовник дійсно отримав задоволення від співпраці з вами.

Послідовність дій, необхідних для працевлаштування project-менеджером з zero, приблизно така ж, як і для будь-якої іншої посади. Ви контролюєте кожен гвинтик у цьому величезному (або не дуже) механізмі. Нарешті впроваджуєте реально ефективний тайм-менеджмент і починаєте робити круті результати в кожній сфері. Водночас я бачив успішних менеджерів без технічного досвіду. Тож можу сказати, що це великий плюс, але він не є необхідною умовою. Уміння працювати з JIRA, будувати красиві діаграми Ганта, чартери я поставив би в кінець списку.

Щоб із ним справлятися, потрібно вибудовувати особисту систему мотивацій та стежити за балансом роботи та відпочинку. Це стосується й вирішення проблем у відносинах колег. Вам, як проджект-менеджеру, може стати третьою стороною у вирішенні конфлікту. А в цьому вам допоможе наша стаття щодо способів вирішення конфліктів. Якщо ви відповіли «так» хоча б на три запитання вище, можна йти далі. Розглянемо, які навички повинен мати найвідповідальніший учасник команди.

Ці методології проєктного менеджменту базуються на непевностях під час розробки нових систем програмного забезпечення та мають в своїй основі менші, поступові цикли розробки. Ці поступові та повторювані цикли мають однакову визначену тривалість (зазвичай від одного до чотирьох тижнів) та на кінець циклу надають робочу підмножину виконаних вимог для системи. Хто такий project manager, чим саме він займається, що повинен знати, а також як опанувати одну з найбільш загадкових (і, до речі, перспективних) професій — розбираємося детальніше в статті. Проєктні менеджери IT інфраструктури є відповідальними за керування проєктами, які мають бюджети від кількох тисяч доларів США до багатьох мільйонів.

Самі рroject-менеджери люблять жарт про те, що управляти проектами так само легко, як їздити на велосипеді. Який горить, і ти теж гориш, і всі навколо горять, і ти в пеклі. Співробітник взяв лікарняний або роботу нікому передати. Розповідаємо про Fullstack Bootcamp від GoIT.

Для переходу мені знадобилося приблизно два місяці. За four роки в професії я змінила 3 компанії, і зараз працюю з одним із найскладніших і водночас найцікавіших проєктів — продуктом для глобального ринку для клієнта з Японії. Відчуваєте готовність поповнити сім’ю менеджерів?

Якщо продукт відповідає за роудмап товару, то проектний менеджер веде беклог. Він заносить туди завдання та разом із командою уточнює, пріоритезує та оцінює кожну. Робота в проекті – це не про комфорт та стабільність. Замовник просить переробити project manager курси функціональність, над якою ви працювали цілий місяць. Команда вигоряє та перестає вписуватися в оцінки. Якщо для вас проблеми – це не привід опустити руки, а мотивація на дії та зростання, то із проджект-менеджментом вам по дорозі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


            

            

                        
            
            
Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.